Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τα βάσανα μιας διαβαστερής

    Πλησιάζει η εξεταστική μου. Θα μπορούσα να αρχίσω να τρέχω γύρω γύρω από τον πανικό μου, να τραβήξω τα μακριά ξανθά μου μαλλιά, τα βυζιά μου, να κάνω headbanging με κατεύθυνση το πλησιέστερο θρανίο ή γραφείο. Αλλά επέλεξα την απλή, τίμια λύση. Το διάβασμα.
    Θα περίμενε κανείς να κλειστώ σε ένα δωμάτιο, με τα βιβλία μου παραμάσχαλα και να μη βγαίνω από εκεί μέχρι να βγάλω την ύλη. Λάθος. Όπως έχω αναφέρει ξανά, μου είναι πλέον δύσκολο να διαβάσω στο σπίτι μου. Είμαι από τους ανθρώπους που δε μπορούν να μένουν κλεισμένοι σε ένα σπίτι, θέλουν να βγουν από το σπίτι τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, αλλιώς θα γκρινιάζουνε μέχρι να βγουν. Έτσι, τρέχω σε αναγνωστήρια, σε καφετέριες κτλ.
   Θα θυμάστε το μαγαζί που είχα αναφέρει στην προηγούμενη ανάρτηση, αυτό που παρήγγειλα το μυθικό πλέον κρύο γαλλικό, που είχα πολλές αγάπες με την πρώην σερβιτόρα.Είχα πάει μία δυο φορές να διαβάσω εκεί πέρα. Δεν υπήρχε περίπτωση να αποσυντονιστώ γιατί διάβαζα στη μπάρα του μαγαζιού, πριν πλακώσει ο πολύς κόσμος κι αν έβλεπε εκείνη ότι ξεχνιόμουν, μου έλεγε με αυστηρό ύφος "Διάβαζε!". Αλλά πέρασαν αυτά, πάμε για άλλα.
     Πολλές φορές με έβρισκες στο αναγνωστήριο του ΕΚΠΑ. Τις δέκα χιλιάδες πρώτες φορές διάβαζα στο δεύτερο όροφο. Μέγα σφάλμα. Στο δεύτερο όροφο του αναγνωστηρίου παίρνουν με οντισιόν όλα τα μαλακιστήρια που έχουν έρθει εκεί για να μιλήσουν, να χαζέψουν στο Facebook, να αφήσουν τους καφέδες τους στα τραπεζάκια, να κάνουν τέλος πάντων οτιδήποτε εκτός από το να διαβάσουν. Μακριά από το δεύτερο όροφο, εκτός κι αν θέλετε να πιάσατε γκομενάκι με πρόσχημα το διάβασμα. Πηγαίνετε στον τέταρτο όροφο, που είναι πιο νορμάλ η κατάσταση και θα βρείτε μόνο πραγματικά διαβασμένα σπασικλάκια, σαν κι εμένα καλή ώρα.
   Σήμερα είχα σκοπό να ξαναπάω στο αναγνωστήριο, αλλά κατέληξα σε μία φίλη, σε μια καφετέρια πίσω από το Πάντειο. Η φίλη μου γράφει πρόοδο την Πέμπτη κι επειδή δεν είναι και πολύ του διαβάσματος, αλλά πολύ του χαζέματος, κάποιος έπρεπε να τη συντονίσει και μαντέψτε ποια Ιωάννα είπε να το κάνει το ψυχικό. Έτσι, έφερα τα βιβλία μου, τα μολύβια μου, και κάθισα δίπλα στο λάπτοπ της. Την τσέκαρα αρκετές φορές κι όταν έβλεπα ότι το κορίτσι μου χάζευε για πολλή ώρα στο fb, της είπα αυτό το "Διάβαζε!" που έμαθα κι αγάπησα. Η ίδια παραπονέθηκε ότι την έχω με το βούρδουλα και λογικά θα περιμένει να έρθω με τα δερμάτινα και το μαστίγιο να την φέρω σε μια τάξη, λες κι είναι υποτακτικό σίχαμα που θέλω να το πετάξω στον τοίχο και να του αλλάξω τα φώτα.
    Όσο για εμένα, έβγαλα τέσσερα κεφάλαια από το σύγγραμμα που διαβάζω για το μάθημα που γράφω πρώτο. Μπορώ να σας πω ότι ο συγγραφέας κάνει μια σύνδεση της ψυχολογίας και των αντικειμένων της καθημερινότητας, αναλύοντας το σχεδιασμό των αντικειμένων και τις λειτουργίες τους και τις ψυχολογικές επιπτώσεις του να μη μπορεί να λύσει ο άνθρωπος προβλήματα επισκευής και λειτουργίας του. Και να δω πού θα μου χρειαστούν όλα αυτά, που σπουδάζω ΜΜΕ. Πιθανότατα ο καθηγητής θα μας το έβαλε για να ανοίγουμε καλά τα πόμολα όταν θα φέρνουμε τους καφέδες στο γραφείο του αφεντικού μας. Ο γλυκούλης.
        Επίσης, έχω Στατιστική σε αυτό το εξάμηνο. Ακούω τους συμφοιτητές μου να λένε ότι θα βάλουν κάποιον φίλο τους να τους κάνει μάθημα, κανέναν από την ΑΣΣΟΕ ή τις διάφορες θετικοτεχνολογικές σχολές. Εγώ, όμως, θέλω σε πρώτη φάση να το παλέψω μόνη μου. Ναι, ήμουν Θεωρητική και τα φοβόμουν τα Μαθηματικά, αλλά το να πιάσω τη Στατιστική και να την αντιμετωπίσω είναι ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσω τους φόβους μου. Ξέρετε, θα βρω το βιβλίο και θα του πω "με θυμάσαι πούστη;", σαν άλλος Σταμάτης Γαρδέλης. Η συνταγή έπιασε με τη Γλωσσολογία πέρσι. Κι αν δεν πιάσει τώρα, θα πιάσει το Σεπτέμβρη.
      Αυτά από μένα, λοιπόν, και να εύχεστε να γράψουμε κι εγώ κι οι πολύ πελούσιες φίλες μου καλά στην εξεταστική.
   
   

14 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ναι, θα ήθελα ένα. Και δυο. Και τρία. Φέρτα μου εσύ και θα τα βρούμε στη συνέχεια.

      Διαγραφή
  2. Δεν είναι τίποτα η Στατιστική, σου το λέει μια επίσης της θεωρητικής κατεύθυνσης (που τότε τη λέγαμε τρίτη δέσμη ;-) ) που επίσης την προσέγγισε χωρίς να φοβάται. Δεν είναι μαθηματικά, απλά μαθηματικοί τύποι που πρέπει να εφαρμοστούν.
    Καλή τύχη στην εξεταστική!

    Υ.Γ.: Πάντειο ανέφερες και μου θύμισες πολύ όμορφα χρόνια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζοντας κι εγώ Στατιστική ανακαλύπτω ότι δεν είναι δα και τίποτα γιατί εμείς είμαστε και καλομαθημένα και μας επιτρέπουν να έχουμε και τυπολόγιο και κομπιουτεράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε ακουσει κανενας μαθηματικος ή μηχανικος και θα του σηκωθουν οι τριχες. Στατιστικη δεν ειναι να βγαζω εναν μεσο ορο... ειδικα οποιος εχει σπουδαζει ή εχει τελειωσει μηχανικος ξερει πολυ καλα τι θα πει. Στατιστικη/πιθανοτητες/μεταβλητες και για κομπιουτερακι χρησιμοποει το matlab. :P

      Διαγραφή
    2. Εμείς είμαστε low budget γκομενάκια, ταπί και ψύχραιμοι, και μας είπε ο καθηγητής να χρησιμοποιήσουμε καλκιουλέιτορς για τις πράξεις. Μέση τιμή βγάζουμε με τύπο, don't worry.

      Διαγραφή
    3. Φαντάζομαι στα ΜΜΕ δεν κάνετε καμιά ιδιαίτερα βαρβάτη στατιστική οπότε νορμαλ είναι τα πράγματα. (Όταν λέω βαρβατη εννοώ παλινδρομήσεις, ανόβες, bayesian εκτιμητές κλπ..). Αν είστε στη φαση απλή περιγραφική στατιστική και κανας έλεγχος υποθέσεων, κουλ. Βγαίνει. Απλά θέλει να μην το αντιμετωπίσεις με τρόμο.

      Διαγραφή
    4. Δε νομίζω να χώνονται βαθιά. Μέσος όρος, απόκλιση, αυτά :P

      Καλή επιτυχία και να θυμάσαι το 5 είναι φίλος σου!

      Διαγραφή
    5. Μη μου ανησυχείτε, δε μας κάνει κολπάκια ο καθηγητής μας, μόνο μας διδάσκει τη γοητεία του πίνακα συχνοτήτων, των πιθανοτήτων, της διωνυμικής και κανονικής κατανομής και του ελέγχου υποθέσεων. Αν μας έκανε άλλα μαγικά, θα φλερτάραμε με τη σχιζοφρένεια.

      Διαγραφή
    6. έλα μη γκρινιάζεις καθόλου τότε. Αυτά είναι χαλαρά. Ή τουλάχιστον -λαμβάνοντας υπόψην ότι είστε των θεωρητικών- δεν είναι βουνό να πάρεις χαμπάρι αν συγκεντρωθείς. Άλλωστε πλέον για τα πάντα υπάρχουν εξαιρετικά επεξηγηματικά βιντιου στα γιουτιούμπια οποτε μπορείς να ψάχνεις παραδείγματα να καταλάβεις τα πάντα.

      Διαγραφή
    7. Επίσης -μου φεξε ιδέα πρωινιάτικα- θα ήθελα να σου δώσω μια συμβουλή (ώπα ρε μεγάλε συμβουλάτορα :p) : Όταν λοιπόν μετά από καιρό θα είσαι μια καταξιωμένη δημοσιογράφος και θα παίρνεις συνεντεύξεις από μεγάλους θετικούς επιστήμονες στην εκπομπή, και θα σου έρθει η επιθυμία να τους την πεις για την έρευνα τους, να κάνεις παρατηρήσεις και επιδοθείς σε λοιδωρία και χώσιμο για το πως να κάνουν τη δουλειά τους και τι κάνουν λάθος στα πειράματά τους, θυμήσου πως η στατιστική που σε ζορίζει τώρα, είναι από τα πιο εύκολα μαθήματα που πέρασαν ποτέ στη σχολή τους και μην το κάνεις :p

      Διαγραφή
    8. Μπα, η Στατιστική δεν είναι τόσο ζόρι. Έχουμε Δίκαιο Των ΜΜΕ που ναι τρισχειρότερο.

      Διαγραφή
  4. Θες να 'ρθεις να δώσεις Δυναμική αντί για μένα; Το αποτέλεσμα είναι ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένη αποτυχία, οπότε τουλάχιστον να γλιτώσω την ψυχική οδύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ έχω βυζιά. Πλήρωσε με τα εισιτήρια και θα έρθω να μιλήσω με τον καθηγητή σου. Θα έχεις πάρει 10 την επόμενη ημέρα.

      Διαγραφή

Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Αλήθεια. ΑΛΛΑ αν σχολιάζετε με τη μορφή του ανώνυμου, δίχως να μου πείτε ποιοι είστε, να είστε σίγουροι ότι δε θα μπω καν στον κόπο ούτε να διαβάσω το σχόλιο σας, ούτε να το δημοσιεύσω, ούτε να σας απαντήσω δεόντως.