Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η μπαλάντα της αναζήτησης εργασίας

   Το Σεπτέμβρη, που μας πέρασε, πήρα μια μεγάλη απόφαση: να βρω μια δουλειά. Φθάνοντας στο τρίτο έτος των σπουδών μου κι έπειτα από ένα δυο πράγματα που συνέβησαν στη ζωή μου, θεώρησα ότι είναι η φυσική εξέλιξη το να βρεις μια δουλειά, συν τοις άλλοις ήθελα να βγάλω τα δικά μου χρήματα. Αν μέχρι αυτό το σημείο γελάτε και θέλετε να μου κάνετε "πατ πατ" , που είμαι τόσο ρομαντική κι αισιόδοξη, μη μπείτε στον κόπο. Πάντα κρατούσα μικρό καλάθι σ' αυτά.
  Ύστερα από ένα μήνα δουλειάς σ' έναν απατεώνα που υποτίθεται είχε free press και θα μας πλήρωνε και γελάνε κι οι γάτες της γειτονιάς μου, μάζεψα τα μπογαλάκια μου, την κοπάνησα κι αποφάσισα να ψάξω για καμία φυσιολογική δουλειά. Κι εδώ αρχίζει το καλό, γιατί θέλω να σας παραθέσω τις μεγαλύτερες κοτσάνες που άκουσα σε συνεντεύξεις. Τραβήξτε τα βυζγιά σας μαζί μου, χωρίς ντροπές. Και στο ρυθμό του παρακάτω άσματος ασμάτων.
                           
     
                                          "Τι σας άρεσε, απ' όσα σας είπα;"

       Αυτήν την ερώτηση στη ρωτάνε όταν σου έχουν παρουσιάσει την όλη φάση και περιμένουν να βγάλεις την ίδια στιγμή τα πυροτεχνήματα, να ανοίξεις σαμπάνια και ν' αλλάξεις δυο-τρία βρακιά. Στην αγορά εργασίας το 2016, όμως, υπάρχει εκμετάλλευση, δουλεύεις πολλές φορές για την ψυχή της μάνας σου, κάνεις πάρτι αν σε ασφαλίσουν κτλ. Αν ενθουσιαστείς με την κάθε δουλειά, που ίσως να μην πάρεις, και σε γοητεύσει η κάθε περιγραφή, μάλλον θα νιώσεις σύντομα σαν να σε έχει γειώσει σούπερ γκομενάκι. Point being, πρέπει να είσαι πολύ ρομαντικός για να κάνεις τέτοια ερώτηση στον άλλο.

                        "Είσαι φοιτήτρια, γιατί δε θες να ζήσεις τη φοιτητική σου ζωή και να δουλέψεις;"

           Ώπα, ώπα, wait a minute. Από πού συμπεραίνουμε ότι το να δουλεύεις part time σημαίνει ότι δεν έχεις φοιτητική ζωή; Δε σου τρώει δα όλη σου τη ζωή, δε σε κλείνει σε ένα κλουβάκι για να μη μπορείς να αναπνεύσεις, ούτε σε εμποδίζει από το να σπουδάσεις. Αν ενημερώνεσαι σωστά και διαβάζεις/κάνεις τις εργασίες σου, αν οργανώνεις και τον ελεύθερο σου χρόνο για να βλέπεις κόσμο και να περνάς καλά, αυτά τα δυο θα μπορούν να συνδυαστούν.
    Α, επίσης, ζητάτε στην αγγελία σας φοιτητές. ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΕ ΕΤΣΙ; ΕΙΣΤΕ ΔΙΠΟΛΙΚΟΙ ΞΕΡΩ ΓΩ;

              "Επικοινωνία, αυτοπεποίθηση, το ένα, το άλλο, τι πιστεύετε ότι έχετε περισσότερο;"
          
                Βυζιά.
             
               "Μα πώς δεν έχετε προ'υ'πηρεσία;" *βλέμμα σαράντα καρδιναλίων*
   
                  Έχετε δίκιο, θα τη φυτέψω στο μπαλκόνι μου, μαζί με το λεφτόδεντρο.
    
                 "Εχμ, δεν ξέρω την αμοιβή σας, το λογιστήριο την ξέρει"

                  Α, είστε κι εσείς τόσο πελούσιοι που πληρώνετε αβέρτα κουβέρτα τους υπαλλήλους σας και μετά ξεχνάτε πόσα δίνετε, γιατί είναι και τα μωβ που δίνετε για ναρκωτικά και γκομενάκια. Κι εγώ είμαι αμύθητα πελούσια, σας νιώθω.

                  Είμαι σίγουρη ότι θα ακούσω κι άλλα στο μέλλον, γιατί η ανθρώπινη μαλακία είναι μέγεθος μη μετρήσιμο. Είναι από τα λίγα δεδομένα σ΄αυτή τη ζωή.
             Ας πάμε σ' ένα σχετικά συναφές θέμα,για το οποίο συζητούσα εσχάτως. Όταν λέω σε συμφοιτητές ή φίλους ότι θέλω να βρω δουλειά, πολλές φορές με κοιτάνε με το βλέμμα κλαμμένου κουταβιού και μου λένε "και πώς θα τα βγάζεις πέρα με τη σχολή;". Άλλες φορές ακούω άτομα να λένε ότι αν δεν πατήσουν σε ένα μάθημα, φοβούνται ότι θα κοπούν (το οποίο το λες λίγο παράλογο, αν είσαι σε θεωρητική σχολή). Επίσης, υπάρχει η νοοτροπία ότι "αυτός δεν πατάει, θα πάρει ένα πτυχίο που δεν τον/την αντιπροσωπεύει".
          Let's get things straight. Γνωρίζω παιδιά που δουλεύουν παράλληλα με τη σχολή και μπορούν να τα καταφέρνουν σε αυτήν, βγάζοντας καλούς βαθμούς. Όπως είχα πει και προηγουμένως, με διεξοδική ενημέρωση, εργατικότητα και καλή κατανομή ελεύθερου χρόνου όλα γίνονται. Πολλές φορές μου έρχεται στο μυαλό μια συζήτηση που είχα με μια συμφοιτήτρια, που ανήκει στη γενιά του '85. Προσπαθώντας να μου αποδείξει ότι η γενιά μου είναι πολύ λογικής σχολείου, μου έλεγε ότι η δική της γενιά δούλευαν και σπούδαζαν παράλληλα, δεν πατούσαν σε όλα τα μαθήματα γιατί δε μπορούσαν, αλλά διάβαζαν αρκετά. Άρα η δουλειά δεν είναι απαγορευτικό, ούτε κι άλλοθι να μην ασχολείσαι με τη σχολή σου.
   Επίσης, το να μην πατάει κάποιος στη σχολή του δε σημαίνει ότι δε διαβάζει/δεν κάνει εργασίες. Ούτε ότι θα πάρει ένα πτυχίο που δεν τον/την αντιπροσωπεύει, εκτός κι αν είναι τίποτα Δαπίτης που όλο το εξάμηνο κωλοχτυπιέται στη Β' Παθολογική και στην εξεταστική καβατζώνει τις σημειώσεις της παραταξούλας, πριν την κάνει για Μύκονοοοοοο. Αφήστε που είναι θείο δώρο όταν κάποιο μαλακιστήρι που μιλάει συνέχεια ενώ κάνεις μάθημα δεν πατάει. Όσοι δεν πατάνε, ξέρουν.
- Εσύ δεν πατάς μαρή;
- Όχι, μαμά, εγώ είμαι φυτόοοοο.
    Αυτά είχα να πω σήμερα και να χαίρεστε που είχα όρεξη να γράψω μπλογκ ποστ. Εγώ. Το πιο αναβλητικό άτομο στον κόσμο. Save the date.

19 σχόλια:

  1. Προφανώς και μπορείς να τα συνδυάσεις. Εγώ είμαι κι εγώ φοιτήτρια και το ξέρω καλά (βέβαια εμένα δεν πηγαίνει καλά η σχολή αλλά δεν φταίει η δουλειά γι'αυτό).
    Και όσο για τους "ιιι και πώς θα έρχεσαι στο μάθημα;" και για το σκεπτικό και το ύφος αυτό γενικότερα, δεν θα ήθελα να πω πολλά. Μάλλον άσε καλύτερα, δεν θα πω τίποτα!!
    Ελπίζω να καταφέρεις να βρεις κάτι να σε ενδιαφέρει κάπως και να πέσεις σε το δυνατόν λιγότερο καραγκιόζηδες.
    Γεια σου και καλή τύχη σε ό,τι κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι άτομα λογικής σχολείου και μερικές φορές καλά παιδιά, αλλά φταίνε κι οι ίδιοι κι ο περίγυρος τους που σκέφτονται έτσι. Δεν καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα είναι τόσο χάλια πια, που και για να σερβίρεις καφέδες χρειάζεσαι εμπειρία.
      Σε μερσώ!

      Διαγραφή
  2. Πες μου ότι όντως απάντησες Βυζιά!

    Αν βρεις δουλειά να ξαναπάς για συνέντευξη στις προηγούμενες ντυμένη γουόντερ γούμαν ή κάτι τέτοιο!

    Πρόεδρας ΑΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ, θα μπορούσα, αλλά ευτυχώς είναι μεγάλα και δε χρειάζεται να επισημάνω το προφανές.
      Θα ντυθώ μίστρες με δερμάτινα και μαστίγιο, σε στυλ "κοιτάξτε τι μουνάρα χάσατε!"

      Διαγραφή
    2. Έχουμε μια θέση εδώ τώρα που το σκέφτομαι :p

      Διαγραφή
  3. Μα είναι δυνατόν να μην έχεις προϋπηρεσία στα 20 σου χρόνια! Εγώ απ'τα δέκα μου δούλευα παραγιός στην οικοδομή και τα βράδια τραγουδούσα στα μπουζούκια το λαϊκό πόνο για να θρέψω την ανάπηρη μανούλα μου και τα τρία καθυστερημένα αδερφάκια μου. Θα έπρεπε να ντρέπεσαι, πλούσια που εκμεταλλεύεσαι τον πόνο και τη φτώχεια του λαουτζίκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστέ μου, χάκαρε ο Ξανθόπουλος το προφίλ του Θωμά!
      Υ.Γ. Αν δεν εκφράζεις τον πόνο του Δαπίτη, καριέρα στα μπουζούκια δεν κάνεις. Τέλος.

      Διαγραφή
    2. ο Θωμάς δεν θα βρει ποτέ δουλειά

      Διαγραφή
    3. Αν το λέει αυτό σε υποψήφιους εργοδότες, ποτέ μα ποτέ. Πιο πιθανό θα είναι να τραγουδήσει avant garde η Πάολα.

      Διαγραφή
  4. Δε θες να πας σε συντευξη για θεση IT network administrator! Ειδικα οταν περνας πρωτα απο το HR και μετα απο τον μηχανικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αχαχαχαχα είσαι τόσο αθώα μικρή μου,τόσο αθώα θα μπορούσα να γράψω ένα τόνο μαλακίες που έχω ακούσει ως γυναίκα που ψάχνει για δουλειά...γιατί κάθε ηλικία που θα φτάνεις θα ακους και άλλες μαλακίες.

    Ωστόσο αυτό που θα σου πω είναι, πως το να δουλεύεις ως φοιτήτρια είναι Plus για το μέλον σου, γιατί οι σοβαρές επιχειρήσεις το ρωτάνε, έχει τύχη να πει αφεντικό σε συνάδελφο πως αν είχε καταλάβει πως δεν είχε δουλέψει ποτέ σερβιτόρος ως φοιτητής δεν θα τον είχε προσλάβει....
    όλοι έχουμε κρατήσει δίσκο και απο εκεί ξεκινάμε όλοι.

    Στη δουλειά μου δούλευα 4 χρόνια χωρίς να πληρώνομαι τα 3 και εκεί οι περισότεροι συνάδελφοι μου είναι φοιτητές στην ηλικία σου και μπορεί και νεότεροι. Μπορείς να τα συνδιάσεις όλα. Χειροκροτώ τη προσπάθεια σου και μακάρι να την είχες ξεκινήσει νωρίτερα, βέβαια δεν ξέρω τι σπουδάζεις.ή ξέρω και το ξέχασα.

    στα 20 μου η μόνη προυπηρεσία που είχα ήταν τα καλοκαίρια που δουλευα ως σερβιτόρα αλλά και αυτό ακόμη ήταν ένα plus στο βιογραφικό μου. Μακάρι όμως να δουλευα πιο εντατικά τώρα θα είχα καταφέρει περισότερα αλλα τότε σα χαζή φοβόμουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ, θα στα πω ένα ένα: αρχικά σπουδάζω Επικοινωνία Και ΜΜΕ (βέβαια, με την καμία δε θα πάω για κατεύθυνση δημοσιογραφίας, έχει κι άλλους κλάδους η σχολή).Δεν έψαξα νωρίτερα από το τρίτο έτος για δουλειά για δυο λόγους: α) πρώτο και δεύτερο έτος είχαν σχετικά πιο πολλές απαιτήσεις επειδή όλα τα μαθήματα ήταν υποχρεωτικά, β) φοβόμουν η χαζή. Ερώτηση: δούλευες ως σερβιτόρα στην Αθήνα ή σε κάποιο νησί για σεζόν;

      Διαγραφή
    2. Αν πας σε νησί για σεζόν θα περάσεις τέλεια! Απέφυγε Κω, Ρόδο δεν πολυπληρώνουν. Σαντορίνη, Κρήτη έχουν σταθερά μεγαλύτερη σεζόν και καλύτερα χρήματα. Αυτή την εποχή γίνεται συνήθως η εξεύρεση προσωπικού και δεν είναι μόνο για σερβιτόρους. Δες στο skywalker στην κατηγορία τουρισμός/ ξενοδοχοϋπάλληλοι έχει πολλές αγγελίες.

      Διαγραφή
    3. Να μαστε καλά, το καλοκαίρι, θα τα δούμε κι αυτά!
      Σε ευχαριστώ πολύ πάντως!

      Διαγραφή
  6. Επίσης στα Τει υπήρχαν και καθηγητές μαλάκες που απαιτούσαν υποχρεωτική παρουσία ενώ το μάθημα τους ΔΕΝ ήταν εργαστήριο.
    Αγαπημένη συνέντευξη:
    Δέχτηκα τηλεφώνημα στις 7 μμ για συνέντευξη γραμματέως σε δικηγορικό γραφείο στις 8μμ την ίδια μέρα. Πήγα. Με υποδέχτηκε ένας τύπος με φόρμα και μου είπε ότι στη φωτο του βιογραφικού δείχνω πιο όμορφη απ' ότι από κοντά. Απαντώ ότι 1η φορά μου το λένε αυτό. Τα επόμενα 10' μου ανέλυσε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν έκανα για τη δουλειά αλλά επειδή ήταν μεγάλη καρδιά και κατάλαβε ότι έχω δυνατότητες και με κάλεσε να με συμβουλεύσει.
    Τα επόμενα 5' του εξήγησα όλους τους λόγους για τους οποίους δε θα τον ήθελα για αφεντικό, ότι εκμεταλεύτηκε το γεγονός ότι ήμουν άνεργη και σπατάλησε 3 ώρες από το χρόνο μου μαζί με την προετοιμασία και το πηγαινέλα για να μου κάνει τον έξυπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άχου τον, να ναι καλά ξέρω γω! Τι γλυκός! *ξερνάω*

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν αγαπητή, δεν ξέρω τι σχέση έχεις με το αντικείμενο, αλλά έχω γνωστούς απο το τμήμα σου που εργάζονται στο Ευγενίδειο, με αντικείμενο την επικοινωνία των επιστημών κλπ. ΔΕΝ ξέρω αν έχει κάποια θέση τώρα, ΔΕΝ μπορώ φυσικά να σε βυσματώσω αλλά αν ενδιαφέρεσαι για κάτι τέτοιο, μου σφυράς και ίσως μπορώ να ρωτήσω απο κει. Το περιβάλλον είναι πολύ καλό (έχω συνεργαστεί μαζί τους), γεμάτο με νέα παιδιά που δουλεύουν εξαιρετικά.

      Διαγραφή
    3. Είχαμε πάει κάτι σαν εκπαιδευτική επίσκεψη εκεί, στο πλαίσιο ενός μαθήματος. Νομίζω δε δέχονται πια κόσμο, αλλά νομίζω πια, δεν είμαι και σίγουρη. Θα το ψάξω πάντως, θενξ!

      Διαγραφή

Μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Αλήθεια. ΑΛΛΑ αν σχολιάζετε με τη μορφή του ανώνυμου, δίχως να μου πείτε ποιοι είστε, να είστε σίγουροι ότι δε θα μπω καν στον κόπο ούτε να διαβάσω το σχόλιο σας, ούτε να το δημοσιεύσω, ούτε να σας απαντήσω δεόντως.